Onderzoek

Door middel van toegepast wetenschappelijk onderzoek brengt het Expertisebureau Online Kindermisbruik verdieping aan in de kennis en inzichten omtrent seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen. De onderzoeken worden vanuit de praktijk, theorie of beleid gestuurd en worden geïnitieerd vanuit de programma’s van het EOKM of ontstaan door samenwerking met belanghebbende partner organisaties.

 

Lopende onderzoeksprojecten

  • Onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s
  • Onderzoek naar gepaste en efficiënte hulp voor personen met seksuele gevoelens voor minderjarigen

Onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s

Helpwanted.nl, onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM), is gestart met een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of –foto’s (sextortion) onder jongens tot en met 26 jaar. Dit onderzoek voert het EOKM uit naar aanleiding van de onverminderd hoge cijfers van meldingen over financiële afpersing onder jongens bij Helpwanted.nl. Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en wordt uitgevoerd in samenwerking met Slachtofferhulp.nl.

Deze studie bestaat uit een vragenlijst voor jongens die zelf slachtoffer zijn geworden van financiële afpersing met naaktbeelden.

Klik hier voor meer informatie

Onderzoek naar gepaste en efficiënte hulp voor personen met seksuele gevoelens voor minderjarigen

De Universiteit Gent organiseert een studie naar het hulpzoekend gedrag bij personen die zelf seksuele gevoelens voor minderjarigen ervaren. Deze studie wordt ondersteund door Stop it Now! Nederland, Stop it Now! Vlaanderen en het UFC. Met deze studie willen we de zoektocht naar gepaste en efficiënte hulp voor deze personen vergemakkelijken.

Deze studie bestaat uit een vragenlijst voor personen die zelf seksuele gevoelens voor minderjarigen ervaren én een vragenlijst voor mensen in de nabije omgeving van personen met seksuele gevoelens voor minderjarigen. Met deze studie willen we de zoektocht naar gepaste en efficiënte hulp voor deze personen vergemakkelijken.

Klik hier voor meer informatie.

Logo UFC