Nieuws

Hier vind je nieuws, persberichten, nieuwsbrieven en al het andere nieuws waar Offlimits of haar initiatieven aan hebben bijgedragen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Stop it Now in Vlam Magazine: Risico’s online gedrag & de seksuele ontwikkeling van jongeren

04-03-2024

Personen die naar beeldmateriaal van seksueel misbruik van minderjarigen kijken zijn vaak zelf nog jong. Stop it Now ziet al jaren dat een groot deel van de personen die contact opnemen in de leeftijdscategorie ‘tot en met 25 jaar’ valt.

LEES MEER

Onderzoek naar plegerschap van sexting-misbruik

06-02-2024

Als het gaat om sexting-misbruik staat het slachtoffer vaak centraal. Maar hiermee dreigt de pleger uit beeld te verdwijnen, en ligt victim blaming op de loer. Want niet het sturen van intieme beelden, maar juist het ongewenst doorsturen hiervan is waar het misgaat. Helpwanted, initiatief van Offlimits, vindt het belangrijk om de focus te verleggen naar de pleger, zodat sexting-misbruik voorkomen kan worden en de pleger verantwoordelijk wordt gehouden voor het zonder toestemming doorsturen van intiem beeldmateriaal. Om inzicht te krijgen in de motieven van jonge plegers is vanuit Helpwanted een afstudeeronderzoek gedaan naar plegerschap van sexting-misbruik. De resultaten betreffen 40 jongeren tussen de 16 en 25 jaar die aangaven beeldmateriaal ongewenst te hebben doorgestuurd.

LEES MEER

Je zou willen dat je op stop kon drukken...

06-12-2023

Experts van Stop it Now en zorgprofessionals van De Waag luiden de noodklok. Zij zien dat steeds meer jonge mannen beelden kijken van seksueel misbruik van minderjarigen. Bijna de helft van de personen (46%) die contact zoekt met de hulplijn van Stop it Now is jonger dan 26 jaar. Ook namen meer dan twee keer zoveel jongeren dit jaar contact op met Stop it Now in vergelijking met vorig jaar. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de organisatie. Daarom start Stop it Now vanaf donderdag een confronterende bewustwordingscampagne die jonge mannen aan moet zetten hulp te zoeken als zij merken dat ze strafbaar materiaal kijken of opzoeken.

LEES MEER

Het kind krijgt de rekening

13-10-2023

Voorstel EU-wetgeving om (online) kindermisbruik te voorkomen tast de privacy van internetgebruikers aan, is niet proportioneel en maakt het internet onveiliger.

LEES MEER

AI-tool in strijd tegen online kindermisbruik

05-10-2023

De analisten van het meldpunt Kinderporno (MKP) beoordelen dagelijks duizenden afbeeldingen waarop mogelijk beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik te zien is. Een enorme hoeveelheid werk. Bovendien zijn veel afbeeldingen dermate ernstig, dat zij een grote impact hebben op het welzijn van de analisten. Samen met PWC Nederland is daarom met behulp van AI de zogenoemde AI-CSAM-tool ontwikkeld. Zo kunnen we de grote hoeveelheid meldingen efficiënter verwerken en neemt de mentale werkdruk voor de analisten af.

LEES MEER
1 2 3 4 5 6 7